Filem sebagai medium PDPC

Filem sebagai medium PDPC

FILEM SEBAGAI MEDIUM PENDIDIKAN

SK Tampulan, Telipok, Kota Kinabalu mengajak kita berfikir sejenak bagaimana filem mampu menarik minat pelajar untuk cemerlang di bangku sekolah. Melalui usaha Cikgu Iroet Marteni (atau Irwan bin Hamsah) selama hampir 10 tahun membangunkan anak bangsa, sekolah ini berjaya mengangkat tinggi nama baiknya setelah meraih anugerah bagi kesemua kategori utama dalam pertandingan Sabah Screen Fest 2019.

Sebelum itu, pada tahun 2015, Cikgu Iroet mencuba nasib dalam pertandingan yang sama dan membawa pulang kejayaan di tempat kedua melalui filem pendek Puasa Adam. Dengan penglibatan anak muridnya tanpa begitu selektif, usaha ini dilihat sebagai aktiviti penting dalam mendidik anak bangsa mengenal erti kerja berpasukan dan mendorong ekspressi bakat.

Filem pendek Tuhau vs Zombie (2017) telah mendapat tontonan lebih 21juta kali di Youtube. Ia merupakan kisah jenaka tentang zombie yang alah kepada tuhau; sejenis makanan tradisi di Sabah. Berita dari Sabah pula mendapat tempat pertama ketika Sabah Screen Fest 2016.

Pada tahun 2019, filem pendek Solunsug mendapat perhatian penting apabila memenangi kategori Pengarahan, Pelakon Lelaki dan Skrip dalam Sabah Screen Fest 2019.

Kesemua hasil karya ini adalah dari titik peluh guru, pentadbir, anak murid dan ibu bapa yang menyokong. Siapa sangka, sebuah sekolah di Tampulan yang jarang-jarang kita dengar lokasinya, mendapat perhatian dalam dan luar negara hasil daripada usaha kecil mereka menerbitkan filem pendek. Semangat dan rasa yakin diri anak murid juga semakin menebal rentetan dari ini.

Tahniah SK Tampulan!

Sumber:kinanainfo

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply