SMK SANZAC – MALAYSIA’S KINDEST SCHOOL.

Coretan akhbar 2018 telah menyaksikan bahawa SMK Sanzac, Sabah, berjaya mengatasi lebih 120 sekolah untuk menjadi sekolah pertama yang dinamakan “Malaysia’s Kindest School 2018”. Projek menilai nilai murni Kebaikan atau Baik Hati #StandTogether mereka, yang terdiri daripada satu minggu yang penuh dengan aktiviti seperti “plogging”, gabungan jogging dan memetik sampah, mengagumkan panel hakim yang termasuk wakil Unicef ​​yang hadir ke Malaysia, Madam Marianne Clark-Hattingh.

“Matlamat kami adalah untuk membuat kebaikan budaya utama bukan hanya di sekolah tetapi di daerah dan diharapkan di seluruh negeri. Sehubungan itu, masih banyak lagi yang perlu dilakukan.” Tetapi ia adalah kesederhanaan dan kebolehkerjaan projek mereka, bertajuk “Being A Buddy, Not A Bully”, yang memenangi hati Clark-Hattingh.

“Saya suka bahawa pembentangan mereka mengandungi satu siri projek kecil yang dapat bersama-sama membuat kesan besar,” katanya. Ketua pasukan projek kebajikan SMK Sanzac, Nursalwani Sabdani, 17, berkata: “Kami merasakan perkara-perkara kecil adalah penting kerana mereka cukup mudah untuk dilakukan setiap hari tetapi belum membuat perubahan dalam jangka masa panjang.”

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XZyrPvBQMz8[/embedyt]

Adik Saiful Ikhwan, 19 adalah seorang duta besar SMK SANZAC yang telah dijemput untuk ke UNICEF Afrika pada tahun 2018 juga telah menyuarakan bahawa:

Di seluruh dunia, dilaporkan bahawa satu dalam setiap dua pelajar antara 13-15 adalah mangsa buli. Sekolah saya tidak berbeza. Sekolah saya di Kota Kinabalu, Sabah terletak berhampiran dengan rumah setinggan yang dikenali sebagai kawasan yang buruk. Ia mempunyai reputasi untuk gangsterisme, buli dan vandalisme. Orang yang biasa merendahkan pelajar dari sekolah saya berfikir kita tidak akan mempunyai masa depan yang baik. Saya dengan bangganya boleh mengatakan bahawa sekarang adalah pada masa lalu. Para pelajar di sekolah kami bersikap lemah dan agresif. Tidak kerana kita orang jahat, tetapi kerana kita begitu kerap dirawat seolah-olah kita tidak penting dan apa-apa yang kita lakukan akan berjumlah apa-apa. Tetapi suatu hari, keadaan berubah. Para guru mula menjadi lebih ramah kepada kami. Tidak hanya dalam kempen satu kali, tetapi setiap hari. Dan perlahan-lahan, tindakan kebaikan kecil ini membuat kami merasa lebih dihargai dan dihormati. Kami mempunyai seseorang menunggu kami di pintu sekolah yang mengakui kami dan membuatkan kami merasa seperti kami. Dan kami diberi peluang untuk menunjukkan kebaikan kepada orang lain. Itulah ketika transformasi bermula.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sqi5RsmmxYE[/embedyt]

PADA TAHUN INI, 2019, pasukan Baik Hati SMK SANZAC tidak mengakhiri usaha untuk mengubah sekolah ke arah kebaikan serta masih menerapkan nilai-nilai murni terutamanya “Baik Hati” pada setiap apa yang dilakukan di sekolah. Dengan Motto tahun ini, “LOVE FULLY, DON’T BULLY!” SMK SANZAC telah sekali lagi berjaya untuk masuk ke TOP 10 Best Schools di Malaysia di dalam usaha untuk mendapatkan nama sebagai “Malaysia’s Kindest School” sekali lagi pada tahun ini.

USAHA SAMA WARGA SANZAC MENGORAK LANGKAH KE ARAH KEBAIKAN DAN JUGA KE ARAH KEJAYAAN YANG MENYELURUH DI SEKOLAH. TAHNIAH SMK SANZAC!

 

 

Spread the love

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of