Dua pasukan daripada SMK SANZAC di bawah bimbingan guru mentor Pn. Nowenna Willie D. Tamsin telah berjaya memasuki peringkat separuh akhir pertandingan 2nd Youth Creation Competition, South East Asean Ministers of Education, RECFON.

Berikut merupakan nama-nama Pelajar yang mewakili Malaysia:

Pasukan: A journey to Longevity

1) Ira Zayreena bt Dusin

2) Nurul Syafiqah bt Abu Bakar

3) Nurleesah Tasha bt Ramlee

Pasukan: A plate of life

1) Anis Syahirah Binti Md. Safri

2) Muhammad Aiman Bin Jamaludin

3) Halimaatusaadiah binti Awang Herman

SEAMEO RECFON adalah Pusat Pelajaran Makanan dan Pemakanan di Asia Tenggara.
Generasi muda terkenal dengan bakat dan kreativiti mereka. Menangkap peluang ini, SEAMEO RECFON menganjurkan Pertandingan “2nd YOUTH CREATION” sebagai media untuk generasi muda untuk menyumbang kepada keadaan pemakanan yang lebih baik dalam komuniti atau suasana sekolah melalui idea inovatif dan kreatif mereka. Tahun ini, persaingan menyerlahkan “Accelerate Zero Hunger” sebagai Tujuan Pembangunan Mampan (SDG) ke-2.

Matlamat pertandingan ini adalah untuk meningkatkan peranan komuniti sekolah dalam mencapai Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs) 2030 mengenai Zero Hunger untuk menyediakan forum untuk idea dan kreativiti di kalangan komuniti sekolah, termasuk pelajar dan guru, secara aktif memainkan peranan dalam penyebaran maklumat makanan dan nutrisi melalui pembangunan produk atau aktiviti untuk generasi akan datang yang lebih baik.

TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA 2 PASUKAN SMK SANZAC YANG MEWAKILI MALAYSIA DAN DIHARAPKAN AGAR SMK SANZAC MARA TERUS KE PERINGKAT AKHIR PERTANDINGAN INI.

Please follow and like us:

Leave a Reply