Program Model United Nation (MUN) dilaksanakan bertujuan untuk melatih pelajar menjadi menteri-menteri delegasi mewakili negara-negara berkuasa Veto dalam Meja Persidangan Antarabangsa PBB. Pelajar-pelajar ini akan berlakon (role Play) dalam persidangan mewakili negara-negara. SM Shan Tao baru tahun ini mengikuti program ini yang disertai oleh 87 pelajar dari 11 buah sekolah yang datang dari seluruh Sabah termasuk sebuah sekolah dari Falu, Sweeden bersama-sama dalam persidangan kali ini.Tiga orang pelajar telah mewakili SMJK Shan Tao dan Micoud Wang telah dianugerah sebagai `The Best Diplomatic Delegations’ dalam persidangan 2 hari MUN (22 & 23 Oktober) ini bertempat di Bangunan ITCC Daerah Penampang. Micoud telah berucap dengan menggunakan Bahasa Sepanyol. Progam ini dirasmikan oleh dari PPD Penampang dan yang menjadi Tuan Rumah Pelaksana Program ini ialah SMK Limbanak.