January 14, 2019

Dua pelajar SK Sembulan berjaya melayakkan diri ke Kejohanan Merentas Desa Peringkat Negeri Sabah 2019

Seramai 10 orang peserta bagi kategori L12 dan P12 daripada Sekolah Kebangsaan Sembulan, Kota Kinabalu telah turut menyertai kejohanan merentas desa anjuran PPDKK. SMK Inanam, Kota Kinabalu telah menjadi tuan rumah bagi kejohanan tersebut pada 12 Januari 2019 (Sabtu). Dua orang murid daripada SK Sembulan telah berjaya melayakkan diri masing-masing bagi kategori L12 untuk bertanding ke Kejohanan Merentas Desa Peringkat Negeri Sabah di Kota Marudu.

Bengkel eRPH Peringkat Sekolah Menengah Likas

Bengkel eRPH menggunakan google drive telah berjaya dijalankan sepenuhnya dari 7 – 11 Januari 2019. Bengkel ini telah dijalankan mengikut Bidang. Antara matlamat bengkel ini dijalankan adalah: 1. Membantu mempercepatkan usaha PPPM 2013-2025. 2. Memupuk semangat cintakan teknologi dalam pengurusan pendidikan. 3. Melahirkan guru yang berdaya saing dalam penggunaan teknologi. 4. Melahirkan guru yang mengamalkan ciri-ciri PAK21.

Taklimat Ibu bapa Murid Tingkatan 1

12 Januari 2019(Sabtu) “Murid-murid hanya 6 jam berada di sekolah dan 18 jam berada di luar sekolah”. Demikianlah antara kata-kata Encik Jackson Siga, Pengetua SM St Peter Telipok dalam suatu taklimat khusus untuk ibu bapa yang mempunyai anak yang baru mendaftar di Tingkatan 1. Beliau menekankan bahawa kemenjadian murid samada dalam akademik, sahsiah mahupun kokurikulum adalah hasil usaha dan kerjasama antara pihak sekolah dan warga ibubapa.

Dialog Prestasi dan Penetapan Target SPM 2019

12 Januari 2019 (Sabtu) Sejajar dengan SKPMg2 (Standard 5: Kemenjadian Murid), seramai 145 calon SPM 2019 telah menandatangai Borang Ikrar Aku Janji bersama ibubapa murid dalam satu majlis Dialog Prestasi dan Penentapan Target SPM 2019 yang berlangsung di Dewan Holy Telipok. Encik Jackson Siga, Pengetua SM St Peter Telipok menekan bahawa penetapan target ini seiringan dengan tag line sekolah iaitu SM St Peter Telipok Unggul Cemerlang, Sekolah Berkualiti, Menjana Kemenjadian Murid.

Larian KPM Peringkat SMSPT

11 Januari 2019 (Jumaat) KPM Run (dahuhunya dipanggil Merentas Desa) menyalakan obor kalendar sukan bagi tahun 2019. Larian dilepaskan oleh YDP PIBG Encik Sumil Baking di Padang DBKK Telipok. Larian sejauh 8km (lelaki) dan 5km (perempuan) turut disertai oleh beberapa ibu bapa dan guru. Rumah Sukan Mat Salleh menjadi juara keseluruhan.