SANZAC OPEN – SABAH’S RUBIK CUBE COMPETITION HOSTED BY SMK SANZAC

Tempat: Dewan Terbuka SMK SANZAC

Penganjur: Panitia Bahasa Inggeris SMK SANZAC

Peringkat: Negeri Sabah

AJK Pertandingan: Guru-guru Bahasa Inggeris, murid dan bekas lepasan SPM yang membantu sebagai Time Keeper and Scrambler

SMK SANZAC sekali lagi telah menjayakan Pertandingan Rubik Cube peringkat Negeri Sabah pada tahun ini. Pertandingan ini telah mendapat banyak sambutan daripada sekolah-sekolah dan organisasi di seluruh Sabah.

Antara sekolah dan organisasi bukan sekolah yang telah mengambil bahagian dalam pertandingan ini adalah:

SMK SANZAC, SMK Bahang, SMK Tebobon, SMK Agama KK, SM Tsung Shin, SMK Datuk Peter Mojuntin, SMK Putatan, SMK Tansau, SMK Pitas, SMK Tandek Kota Marudu, SMK Majakir Papar, SM La Salle, SM Maktab Sabah, SMK TUNAS, SK St Anthony Penampang, SK St Joseph Penampang, SK Mutiara Pelajar Universiti Malaysia Sabah dan seorang bukan pelajar sekolah.

Jumlah peserta pada tahun ini adalah seramai 58 orang. Manakala peserta yang paling muda untuk pertandingan pada tahun ini berumur 8 tahun daripada SK St. Joseph Penampang.

Kategori yang dipertandingkan pada tahun ini adalah kategori 2X2, 3X3, 4×4, Pyraminx dan One Handed.

Berikut merupakan pemenang bagi setiap kategori:

Kategori One Handed
Vessen Li Vui Cheng – SM Tsung Shin
Darren Luke Lai – SMK Datuk Peter Mojuntin

Kategori 3X3
Ezekiel Kent – SM Lok Yuk
Vessen Li Vui Cheng – SM Tsung Shin

Kategori Pyraminx
Muhd Hamizan – SMK Putatan
Arizkhan Amin Kadda
Ezekiel – SM Lok Yuk

Kategori 2X2
Reyvin Ramos – SM Lok Yuk
Muhammad Wafiy Mohd Khairul Faizi – SM Agama KK

Kategori 4X4
Yap Zhan Hui -SM Tsung Shin
Tsen Tet Chung  – UMS
Ammar Mahathir  – SMK SANZAC

Tahniah kepada semua pemenang dan juga kepada SMK SANZAC kerana telah berjaya menganjurkan pertandingan ini dengan jayanya.