SABAH MALAYSIAN SELECTION FINALS – APTJSO7

Tempat :

Biotech Research Institute, Universiti Malaysia Sabah

Anjuran :

MOSTI (Ministry of Science, Technology and Innovation)

Kementerian Sains, teknologi dan Inovasi (MOSTI) dengan kerjasama Akademi Sains Malaysia (ASM) dan Young Scientists Network-Academy of Sciences Malaysia (YSN-ASM) telah menganjurkan pertandingan cabaran sains APT JSO Malaysia- Level Science Camp pada 14 Mei 2018 secara serentak di Pusat Sains Negara (zon Semenanjung Malaysia), Universiti Malaysia Sabah (zon Sabah) dan Universiti Malaysia Sarawak (zon Sarawak) bagi pemilihan pasukan kebangsaan yang akan mewakili Malaysia ke Program APT JSO-7 pada 29 Julai hingga 4 Ogos 2018.

MOSTI juga merakamkan ucapan tahniah kepada SMK SANZAC atas kejayaan dua pasukan pelajar dari sekolah yang telah berjaya melangkah ke Peringkat Negeri. SMK SANZAC merupakan sebuah sekolah yang mempunyai dua pasukan yang berjaya mendapat Top Three Best Videos di SABAH bagi pusingan pertama dalam pertandingan ini.

TEAM A TEAM B
NOWENNA WILLIE D. TAMSIN

(GURU MENTOR)

SAMANTHA EASTHER FAURILLO

(GURU MENTOR)

ABDUL QAYYUM ILHAM BIN ZULIZRUL SYAKIRAH ZAWANEE BINTI RAMLEE
ZALYA IRDINA BINTI MOHD JAYREH SITI NURALISSYA IMAN BINTI SHARUL NIZAM
NUR AFISYA BINTI ARIF JULIA HASNA BINTI IDRIS

Sokongan serta semangat dan usaha yang telah dipamerkan oleh pelajar-pelajar sekolah dan guru mentor adalah amat membanggakan. Ia merupakan indikasi positif terhadap usaha seta inisiatif MOSTI bagi menyemarakkan lagi minat pelajar dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM).

Tahniah SMK SANZAC kerana dapat mengharumkan nama Sabah serta membanggakan rakyat SABAH.

“SAINS DAN INOVASI PEMACU TRANSFORMASI”

GAMBAR FINALIST SABAH YANG TERDIRI DARIPADA PELAJAR SMK SANZAC, SEKOLAH SAINS KOTA KINABALU
DAN SEKOLAH SAINS LAHAD DATU.

TEAM A – SMK SANZAC

TEAM B – SMK SANZAC